Friday, 25 October 2013

Frumoasele straine de Mircea Cartarescu

Imi place scriitorul Mircea Cartarescu! In primul rand pentru ca este contemporan. Si in al doilea rand pentru ca scrie foarte bine, dupa parerea mea. Dar si pentru ca a rezistat in tara noastra si nu a plecat mancand pamantul - pentru asta il admir!

Spre rusinea mea nu am citit decat "Orbitor-Aripa dreapta" (si asta pentru ca am primit-o cadou, ca n-as fi dat 40 lei de lei- din pacate la noi nu este inca cultura unei investitii in literatura, in educare si auto-educare), si am rasfoit "Levantul" si "De ce iubim femeile"......
Ei, dar sa vorbim despre "Frumoasele straine".

Titlul este inselator, nici pe departe o carte despre femei! Poate scriitorii sunt familiarizati cu premiul "Le belles ѐtrangeres" acordat de alte tari unor scriitori straini. Aleg un numar de scriitori si-i cheama sa-i premieze. M-a amuzat teribil scena discursului lui Cartarescu din penitenciarul din Italia! Dar si masa "autentic romaneasaca" din Franta. Iar povestirea "Antrax" am "vazut-o" cu ochii mintii ca pe o scena dintr-un film. Cartea contine trei povestiri amuzante si pe alocuri cu inflorituri despre intamplari adevarate din viata autorului.

Mi-a placut pentru ca m-a facut sa zambesc si chiar sa rad. Contine un umor adevarat, inspirat din fapte reale, si nu genul de umor americanesc exagerat, de doi lei, care vad ca este din ce in ce mai preluat in unele filmele romanesti. Este un umor autentic! Pentru asta merita toti banii!

No comments:

Post a Comment