Sunday 15 July 2012

Dependente de sex sau amante de Paula Izquierdo

... iar în subtitlu scrie: 21 de femei radicale. Editura Nemira îi dă acest titlu (cam hazardat, după părerea mea) și o include la colecția erOtikos (ceea ce o trivializează, pe de o parte se potrivește, căci relatează fapte reale erotice, dar eu vreau să văd mult mai mult decât niște simple aventuri).

De fapt este o colecție de biografii în ordine cronologică ale unor femei celebre pentru îndrăzneala cu care și-au trăit viața pentru obiceiurile contemporanilor. Femei care au șocat pentru că au îndrăznit să-și asculte inima și nu și-au călcat dorințele în picioare. Femei care au făcut ce au vrut și când au vrut, bine, cele mai multe împinse de neajunsuri, de cele mai multe ori materiale, dar și din lipsă de afecțiune.
Nu pot spune care m-a impresionat cel mai mult, căci fiecare poveste este impresionantă, cu atât mai mult cu cât ținem seama de climatul social respectiv. De la Elisabeta I a Marii Britanii până la relatările unei anonime din secolul XXI, trecând prin viețile: George Sand, Mata Hari, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Anais Nin si Edith Piaf, dar nu numai.
Cel mai tare eram curioasă dacă voi descoperi ceva nou legat de viața Virginiei Woolf, căci făcusem un fel de obsesie prin facultate pentru ea, și-i citisem aproape toate cărțile. Și, da, au fost și lucruri noi, pe care nu le afli așa de direct în paginile de critica literară.

No comments:

Post a Comment